Call Center: 087712569 | Emergency: 112

Защо за изследването е нужна точно коса?

Косата е идеален обект за изследване. Лесно е да се отреже коса и изследването е безопасно. Но най-важното е, че в косата се натрупват всички химични елементи, постъпващи в организма с храната, водата и въздуха. Способността на косата да натрупва елементи е свързана с особеностите на нейния строеж и образуване.

Растежът на всеки косъм става за сметка на непрекъснатото размножаване на клетките на луковицата, намираща се под кожата. Младите клетки се хранят от кръвоносните съдове при нейната основа. Калцият и желязото, оловото и живакът, всички елементи, попадайки в организма, постъпват в кръвта, а оттам и в клетките на косъма. Клетките съзряват, изсъхват, вроговяват се, образувайки косми. Съставът от елементи в тях повече не се променя. За един месец косата израства средно с 1 см.

По правило за изследването се отрязват кичури коса от корените с дължина 3-4 см. Затова по резултатите може да се узнае кои елементи са били в норма и кои в дефицит/излишък през последните 3 месеца. Ако косата е достатъчно дълга, може да се възстанови картината на баланса на елементите в организма и за по-ранен период.

Фактически в периода на растежа на косъма по дължината му се записва цялата история на промените в съдържанието на различните елементи в организма.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час