Хронологични аспекти

Хронобиологичните и хронотерапевтичните аспекти на БРТ може да се разглеждат в няколко направления.

Първо, определяне на времето за провеждане на БРТ, което може да се избере въз основа на информацията за времето на максимална и минимална активност на класическите меридиани (табл. 1).

В традиционната източна философия и медицина, практикувана хиляди години, се използва учението за система от енергетични меридиани, които минават през органите на човека и снабдяват с енергия всички системи на организма. Работата на меридианите се подчинява на денонощните биоритми.

През деня активността на всеки меридиан нараства, достига пика си и намалява в строго определени часове. В съвременната медицина това учение се използва в рефлексотерапията, терапията Су джок и други нетрадиционни методи (при прием на растителни препарати, лекарствени средства).

Включването на програми, насочени към даден орган или система на организма, ще бъде по-ефективно (2-3 пъти) точно в периода на активност на меридиана в сравнение с действието на тази програма в периода на неговата пасивност.

 

Биоритми на класическите акупунктури, меридиани

Максимална активност на меридиана

Време (час), дата,

Минимална активност на меридиана

Пикочен мехур

0-2 (23-1) 22.12-20.01

Сърце

Черен дроб

2-4 (1-3) 21.01-19.02

Тънки черва

Бели дробове

4-6 (3-5) 20.02-20.03

Пикочен мехур

Дебело черво

6-8 (5-7) 21.03-20.04

Бъбреци

Стомах

8-10 (7-9) 21.04-21.05

Кръвообращение(Перикард)

Далак/ Задстомашна Жлеза

10-12 (9-11) 22.05-21.06

Ендокринна система (Троен нагревател)

Сърце

12-14 (11-13) 22.06-22.07

Жлъчен мехур

Тънки черва

14-16 (13-15) 23.07-23.08

Черен дроб 12

Пикочен мехур

16-18 (15-17) 24.08-23.09

Бели дробове

Бъбреци

18-20 (17-19) 24.09-23.10

Дебело черво

Кръвообращение (Перикард)

20-22 (19-21) 24.10-22.11

Стомах

Ендокринна система (Троен нагревател)

22-24 (21-23) 23.11-21.12

Далак/Задстомашна жлеза

 

 Времето на активност на меридиана се определя във всяка местност с отчитане на местното естествено време.

Първият меридиан е меридианът на белите дробове. През зимата той е най-активен от 03:00 до 05:00 часа сутрин. През лятото — от 04:00 до 06:00 сутрин.

По-долу ще бъде посочено само зимното време. Лятното е с един час напред.

Когато започнете да лекувате с програмите всичко, което е свързано с болести на белите дробове, трябва да включвате лечебните програми за бели дробове точно в периода на активност на меридиана на белите дробове.

Например, ако прилагате от 03:00 до 05:00 програмата «Бронхиална астма», това ще подейства и ще помогне, освен това ще предотвратите обикновения за астматиците сутрешен пристъп на задух.

Вторият меридиан е меридианът на дебелото черво. Активен е от 05:00 до 07:00. В това време изпълнявайте всички програми, свързани със заболявания на дебелото черво:

«Колити», «Регулиране на стомашно-чревния тракт» и т.н.

Трети меридиан — меридиан на стомаха. Активен е от 07:00 до 09:00. В програмата «Бета 1.6»

програми: «Гастрит», «Активна защита», а също и всички програми, свързани с дейността на стомаха («Язви» и т.н.).

Четвърти меридиан — меридиан на далака и задстомашната жлеза. Активен е от 09:00 до 11:00. В това време добре работят програмите, насочени към лечение на захарен диабет и други, свързани с дейността на задстомашната жлеза (например: «Паразити на задстомашната жлеза»), а също и всички програми, свързани с кръвотворната дейност на този орган.

Пети меридиан — меридиан на сърцето и сърдечно-съдовата система. Активен е от 11:00 до 13:00. В това време ще бъдат най-резултатни програмите: «Исхемия», «Нарушения на ритъма», «Пороци на сърцето», «Налягане (долна граница на кръвното налягане)».

Шести меридиан — меридиан на тънките черва. Активен е от 13:00 до 15:00.

Програми: «Всички паразити на червата», «Дисбактериоза», «Кръвно налягане (високо)», а също всички програми, свързани с моторната функция на тънките черва.

Седми меридиан — меридиан на пикочния мехур. Активен е от 15:00 до 17:00. Програми: «Женска пикочно-полова система», «Мъжка пикочно-полова система», «Болести на пикочния мехур», «Нарушения във функциите на пикочния мехур». В антипаразитния уред — всички програми, свързани с урогенитални инфекции.

Осми меридиан — меридиан на бъбреците. Активен е от 17:00 до 19:00. Програми: «Патологии на бъбреците» («Пиелонефрит» и т.н.), «Кръвно налягане» (хипертония, свързана с болест на бъбреците);

програми, свързани с отоци (особено с отоци на краката), с нарушение в дейността на бъбреците и очистване на организма като цяло («Дълбоко очистване», «Лимфодетокс»).

Девети меридиан — меридиан на главния мозък или перикарда. Активен е от 19:00 до 21:00. Програми: «Нарушения в дейността на главния мозък», «Инсулти»,

«Слединсултни състояния»; програми, свързани с вътречерепното налягане, тумори на главния мозък и разстройство на съня («Антистрес»).

Десети меридиан — меридиан на гръбначния мозък. Активен е от 21:00 до 23:00. Тъй като меридианът на гръбначния мозък контролира хормоналната система, трябва да включвате всички програми, свързани с хормоналната система, а също и всички програми, свързани с болестите на гръбначния стълб («Остеохондрози на шийния, гръдния и поясния дял ») и с мускулите на гърба («Умора на гърба»).

Единадесети меридиан — меридиан на жлъчния мехур. Активен е от 23:00 до 01:00. В периода на активност на този меридиан изпълнявайте всички програми, свързани с нарушения в дейността на жлъчния мехур («Дискинезия», «Холецистити», «Жлъчнокаменна болест» и т.н.). В това време може да се включва и програмата «Регулация на стомашно-чревния тракт».

Дванадесети меридиан — меридиан на черния дроб. Активен е от 01:00 до 03:00. В това време се изпълняват всички програми, свързани с паразити, хелминти на черния дроб, а също и програмите «Хепатити на черния дроб А, В, С» и програмите, свързани с нарушения на трофиката на черния дроб («Чернодробна цироза»).

Включването на програмите в часовете на най-голяма активност на органите и системите съществено увеличава ефективността на терапевтичното или антипаразитното им въздействие.

Грамотните лекари вече отдавна използват знанията за времето на най-активната работа на нашите органи и системи при назначаването на лекарствата. Благодарение на това има възможност да се намали дозировката на препаратите и броят приеми на ден. Както разбирате, ако включвате програмите в съответствие с активната работа на органите и системите, то, първо, ще получите по-бърз и по-изразен ефект, и второ, ще намалее продължителността на работа с една или друга програма.

Обръщайте внимание също дали вашите пациенти имат някакви хронични заболявания. Например ако сърдечните пристъпи на човека започват в определено време, значи трябва да включите съответната програма час преди началото на пристъпа, за да не го допуснете. Същото се отнася за бъбреците. Навременното включване на съответната програма може да предотврати пристъп на бъбречна криза.

В случаите на изразена сезонност при обострянето на заболяванията, БРТ може да се синхронизира с първоначално въздействие на съответния меридиан и тя да се назначи месец преди обострянето на болестта.

Вторият важен хронобиологичен аспект на БРТ е изборът на времево съотношение на редуването между периодите на въздействие (терапия) и паузите. Засега няма единно мнение по този въпрос. Според Ф. Морел: съотношението между периода на въздействие и паузата трябва да е 3:1.

Многогодишният опит в използването на БРТ показва, че най-ефективно е съотношението между периода на терапия и паузата, съответстващо на «златното сечение».

В заключение е необходимо да отбележим, че действието на БРТ може да бъде усилено с класическите хомеопатични средства, които имат ясно изразени хронофармакологични ефекти.

Хронобиология на РЧТ

Сеансите РЧТ е препоръчително да се провеждат по едно и също време на деня, плюс – минус 2 часа. В случай на остри процеси е препоръчително да се провеждат сеанси на терапия 2 пъти на ден, а в някои случаи да се увеличи количеството цикли на въздействие от стандартните 3 до 5 пъти, допълвайки резонансно-честотната терапия с обилен питеен режим, приемане на сорбенти, пикочогонни и жлъчегонни билкови чайове, саниране на огнищата на инфекция (изплакване на гърлото с разтвори на антисептици, впръскване и т.н.)

По време на паузата става излизането на следващата «порция» причинители от тъканите в кръвта или лимфата.

Терапията в антигъбичните програми трябва да се допълва с терапия в детоксикационните Програми.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час