Анемия-състояние на човешкия организъм, при което се наблюдава намаление на концентрацията на хемоглобина в кръвта. Сама по себе си анемията не е болест, прието е да я считат за един от симптомите на различни патологични състояния, които могат да бъдат свързани с първично поражение на кръвоносната система или да не зависят от това.


В зависимост от изразяването на намаляване на нивото на хемоглобина се определят три степени на тежест на анемията:

-          Лека( нивото на хемоглобина  е по- ниско от нормата , но е по- високо от 90 г/л);

-          Средна( нивото на хемоглобина е в границите 90-70 г/л);

-          Тежка(нивото на хемоглобина е по- ниско от 70 г/л).

В болшинството от случаите анемията протича без изразени симптоми и често остава незабелязана. При леките форми може да се забележи слабост, бързо настъпване на умора, обща немощ, , а също и намаляване на концентрацията на вниманието.

Хора с по- изразена степен на анемия могат да се оплакват от задъхване при извършване на лека или умерена трудова дейност, сърцебиене, болки в главата, шум в ушите, нарушение на съня, загуба на апетит и полово влечение.

При много силна анемия или при наличие на съпътстваща патология е възможна поява на сърдечна недостатъчност. Често срещан симптом, който подпомага диагностицирането на анемията е забележима бледност на кожата и ноктите. Всяка анемия води до намаляване дихателната функция на кръвта и развитие на кислороден глад на тъканите.

При лечение на анемията се използва витамин В12 и препарати, съдържащи желязо, а също и разнообразно балансирано хранене.  При ниско нивона хемоглобина в кръвта се налага понякога преливане на еритроцитарна маса. Като цяло начинът на лечение зависи от типа анемия и степента на заболяване на пациента. За поддържане на имунитета на човека и стопиране развитието на хипоксията, се препоръчва биорезонансна терапия, която е в основата на работата на апаратурата ‘’Интелмед- Терапи’’.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час