Call Center: 087712569 | Emergency: 112

Минерална обмяна

Минералната обмяна при децата

Активните процеси на растежа увеличават разходана минерали при децата и юношите. Затова дори ако детето се храни добре, при него може да се развие дефицит на калций, цинк, желязо, мед, селен. Проявленията на дефицита са разнообразни – чести простуди, алергия и дори лошо настроение. Много опасен за децата е продължителният дефицит на йод. Той предизвиква влошаване на паметта, понижаване на интелекта, косопад, нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Ако през детските години в организма няма достатъчно калций, рискът от развитиена остеопороза в зряла възраст се увеличава. Дефицитът на цинк забавя процесите на растежа и нормалното полово и умствено развитиена детето. Недостигът на мед при момичетата в пубертета води до нарушение на синтеза на полови хормони, проблеми с менструалния цикъл.

Рискът от отравяне на организма с олово за детето е значително по-голям, отколкото за възрастен. Причината е, че обменните процеси при детето протичат по-интензивно, освен това децата употребяват повече храна на килограм тегло. Лошата успеваемост и дори агресивното поведение на ученика може да са следствие от натрупването на олово в организма му.

МАК диагностиката ще помогне да се открият проблемите на преходната възраст ище предотврати възможни заболявания.

Нарушенията на баланса на елементи в детството и в периодана полово съзряване задължително се отразяват на здравето и в зряла възраст.

Минералната обмяна при жените

Бременност

По време на бременносттасе извършва интензивен преход на основни минерали от организма на майката към плода. В този период у бъдещата майка дори и при нормално хранене често възниква дефицит на много елементи, което е опасно и за нея, и за плода. Така недостигът на желязо и йод увеличава вероятността от спонтанен аборт, смърт и аномалии в развитието на плода.

Нарушение в обмяната на въглехидратите, предизвикано от дефицит на хром, цинк и манган, може да стане причина за наднормено тегло по време на бременност и кърмене.

Заедно с необходимите минерали в организмана бъдещото бебе преминават и опасни елементи – живак, кадмий, олово, арсен.

Менопауза

В периода, когато настъпва менопаузата, се извършва хормонално пренастройване на организма, което е придружено със загуба на калций, цинк, калий и други необходими елементи. Калият се изхвърля с потта по време на вълните, за поддържане на хормоналното равновесие усилено се изразходва селен. Нарушеният баланс на елементите увеличава нервността и раздразнителността, намалява еластичността на тъканите и допринася за развитието на остеопороза.

През тези особени за живота на жената периоди е много важно да се контролира минералният баланс, за да се поддържа в нормата. Най-добре е това да става под лекарско наблюдение.

Минералите и стресът

Напрегнатата работа, личните проблеми, недоспиването, прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето нарушават минералния баланс дори при млад и здрав човек. Всички тези фактори предизвикват стрес. За да го преодолее, организмът работи “на повишени обороти”, изразходвайки полезни вещества повече от нормалното. Изчерпват се запасите от калций, калий, селен. Влошава се усвояването на минералите. Стресът се проявява с обичайните за много заболявания симптоми: слабост, главоболие, раздразнителност, влошаване на паметта, понижаване на сексуалната активност, безсъние, стомашно-чревни разстройства.

Минералите и спортът

Калият, желязото, манганът, медта, хромът, цинкът и другите минерали са въвлечени непосредствено в процесана производство на клетъчна енергия. Осигуряването на тези елементи в организма, при това в правилни пропорции, е ключ към здраве, сила и спортни успехи. По време на интензивни тренировки се увеличава изразходването на полезни елементи и се засилва тяхното изхвърляне от организма. Само дефицитът на желязо води до намаляване на работоспособността и издръжливостта, предизвиква умора. Организмът се възстановява по-бавно след тренировки. Дефицитът на мед, калций, манган, цинк удължава процеса на оздравяване при травми, предизвиква слабост в ставите, сухожилията. Освен това, при недостатъчно постъпване на желязо и цинк се засилва усвояването на токсични елементикато кадмий и олово. Оловото и другите тежки метали са невротоксични отрови, те нарушават мозъчната дейност и работата на нервната система. Намалява скоростта на реакциите, влошава се координацията на движенията – важни показатели за всички видове спорт. Интензивните тренировки изискват редовен контрол на съдържанието на основните минерали и токсични елементи в организма.

Продължителният дефицит на минерали и натрупването на токсични елементи се отразяват отрицателно не само на спортните резултати, но и на здравето като цяло.

Заниманията на тренажори, аеробиката, другите физически натоварвания при нетренираните хора на фона на стреса още повече засилват дисбаланса на минерали.

Козметичните проблеми и минералите.

Състоянието на нашата кожа, коса и нокти много зависи от това какво ядем. Дефицитът на минерали се отразява не само на здравето, но и на външността ни. Безцветната чуплива коса, пърхотът, нездравият цвят на лицето, акнето може да са предизвикани от различни причини. Дефицитът на минерали играе не последна роля в тези козметични дефекти. Ако например в организма има малко цинк, се създават условия за усилено размножаване на гъбички и болестотворни бактерии, а това допринася за появяването на пърхот, сърбеж по кожата, акне. При дефицит на цинк растежът на косата се забавя, тя цъфти и опада.

Нарушенията на минералния баланс се проявяват с различни симптоми: чупливост на косата и ноктите (калций, мед, желязо); надлъжни бразди по ноктите (желязо), бели петна (цинк); ранни бръчки и рехавост на кожата (сяра, мед, калий).

Много минерали влизат в състава на лечебно-козметични средстваза външно приложение. Цинкът и селенът са компоненти на шампоани и балсами за коса. В маските и кремовете с лифтинг ефект са добавени мед, калий, сребро, хром, желязо и манган. Но това не е достатъчно. Външната красота изисква изправна работа на целия организъм. За здрава гъвкава кожа, растеж на здрава коса и нокти е необходим баланс на всички компонентина храната: белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.

Нека МАК диагностиката + ТРХ тестът бъдат Вашата успешна стратегия в борбата за красота!

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час