Call Center: 087712569 | Emergency: 112

Трихинелоза- заболяване при хората и животните, предизвикано от паразитирането на полово зрели, намиращи се в стадий личинка , кръгли червеи- нематодоти от рода трихинела:  Trichinellaspiralis, Trichinellanativa, Trichinellapseudospiralis.

Източник на заразата  обикновено става недостатъчно термично обработено месо на диви животни и свине. Заболяването протича практически еднакво и при хората и при животните и включва три фази: чревна, миграционна и мускулна.

За чревната фаза е характерно разрушаване на капсулата на личинката , съзряване на младите трихинели и процес на ново отлагане на личинки. Симптомите, проявяващи се в тази фаза са: гадене иповръщане, загуба на съзнание, загуба на апетит, диария, колики, болки в стомаха.

Миграционната фаза на трихинелозата се характеризира с това, че личинките попадат чрез лимфните пътища в потока(тока) на кръвта и се разнасят по целия организъм.

Мускулната фаза се отличава със засядане на личинките в напречно набраздените мускули, предпочитайки мимическата, дихателната, дъвкателната  мускулатура, диафрагмата, флексорите(гънките) на крайниците. Засядайки  в мускулатурата, личинките увеличават размерите си около 10 пъти, завиват се спираловидно и след 17-18 ден са способни да заразяват следващия човек.

Към 3-4 седмица около личинките се оформят капсули, чеято стена след година се покрива с варовик. В такъв вид личинката може да остане жизнеспособна до 25 години. За този стадий е характерно: отоци по лицето, особено клепачите; мускулни болки, преди всичко в ръцете и краката; обриви по кожата, сърбеж, израняване, повишаване на телесната температура до 38-40 градуса.

Заболяването може да се открие с помощта на лабораторни изследвания или чрез комплекса ‘’Интелмед- Диагностик’’, основан на метода на резонанса.

Лечението на трихинелозата зависи от интензивността на инвазията. При всеки стадий на болестта, биорезонансната терапия, която е в основата на работата на апаратурата ‘’Интелмед – Терапи’’, помага да се минимизират болезнените симптоми и ефективно се бори с патогена.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час