Ентеробиоза- инвазивно заболяване от групата на нематодозите, предизвиквано от острици. Този кръгъл хелминт със сиво- бял цвят е дълъг не повече от 1 см. Единият край на хелминта е заострен, откъдето идва и названието му, а другият край е закръглен.

Живите острици могат да пълзят и да се извиват, дайстват активно през нощта. Остриците паразитират в долната половина на тънките черва, в сляпото черво и в началната част на дебелото черво. Самките на остриците се спускат в правото черво, активно излизат от задния проход , оставят там яйцата си и загиват.  Общата продължителност на живота на остриците в човешкия организъм не превишава 3-4 седмици.

Основни симптоми са: сърбеж в областта на задния проход през нощта, продължаващ няколко дни и повтарящ се през 3-4 седмици. При наличие на голямо количество острици в червата при масивна повторна инвазия, сърбежът става постоянен и много мъчителен.

Разчесването на задния проход от страна на болния не води до облекчение, а до разраняване и поява на вторична бактериална инфекция по кожата, възникване на дерматити.Често се появяват гадене, загуба на апетит, сухота в устата, присвиващи болки в стомаха, понякога диария със слуз. Забелязват се болки в главата, световъртеж, безсъние, влошаване на паметта, разсеяност, а при децата могат да се появят гърчове и припадъци. Попадането на острици във влагалището при жените може да доведе до тежки вулво- вагинити.

Диагностицирането на ентеробиозата може да се извърши с помощта на лабораторни изследвания или чрез комплекса ‘’Интелмед- Диагностик’’, който, използвайки метода на резонанса , точно и бързо определя наличието на патогена в организма на човека.

Лечението на заболяването включва комплекс от хигиенни мероприятия, предотвратяващи повторно самозаразяване- щателно измиване на ръцете след всяко посещение на тоалетната, ниско подрязани нокти, честа смяна на бельото, пране на бельото в гореща вода, гладене на всички дрехи с ютия, редовно миене и почистване на помещенията. Стриктното спазване на правилата за лична хигиена и използването на апаратурата за биорезонансна терапия ‘’Интелмед- Терапи’’ позволяват да се постигне положителен резултат след  2-10 дни.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час