Call Center: 087712569 | Emergency: 112

Витилиго- заболяване, което се характеризира с нарушение на пигментацията на кожата. По принцип има хронически прояви, болните от витилиго нямат специфични усещания и болестта ги безпокои само като козметичен дефект. Това съвсем не е малко, защото той морално угнетява болния и предизвиква дискомфорт и ниско самочувствие.

Болестта започва с поява на розови или млечнобели петна по кожата. Постепенно петната се увеличават, придобиват различна големина, ясни граници, закръглени или овални очертания. Огнищата може да бъдат единични или множествени, разположени на различни места по кожата, като най- често се появяват на открити места:на лицето, по шията, на горните и долните крайници.

Това заболяване  е едно от най- малко изучените и е много трудно да се открие причината, която го предизвиква…

Много специалисти твърдят, че витилигото може да се получи от заболявания на вътрешните органи и жлезите с вътрешна секреция( например, заболявания на щитовидната жлеза се откриват при 30% от болните от витилиго); разстройства на имунната система; нарушаване функциите на нервната система и емоционален стрес;  хронични възпалителни заболявания; натравяния; слънчеви изгаряния.

Има предположения, че витилигото е свързано с генетична предразположеност.

Диагностиката на това заболяване е основана на клинически преглед  в лъчите на луминисцентна лампа Вуда. В тези лъчи се забелязват всички огнища на болестта, като придобиват сивобяла окраска; откриват се и неразличимите при преглед с невъоръжено око петна от витилиго, а с това и да се прогнозира как може да протече болестта.

Лечението на витилиго изисква приемане на лекарства, повишаващи чувствителността към светлината. Заради слабото му изучаване е много сложно да се прогнозира протичането на болестта, но има случаи на спонтанно изчезване на огнищата на витилиго.

Самопроизволната репигментация (обикновено частична и временна), се наблюдава у 30% от болните, преимуществено след слънчево облъчване. При 20 % лечението е съвършено неефективно, особено при голяма продължителност на заболяването. Самостоятелно оздравяване от витилиго настъпва едва в 5% от случаите.

Това обаче не означава, че витилиго не трябва да се лекува, точно обратното- трябва да се поддържа в добро състояние имунната система, да се възстанови работата на надбъбречните жлези, да се проведе ефективна детоксикация, да се премахнат възпалителните заболявания от организма. За това ще ви помогне методът на биорезонансната терапия, който е заложен в основата на действието на апаратурата ‘’Интелмед- Терапи’’.

Партньори

logo3
logo2
 

Контакти

София

 +359877 125669

 

 Call Center: +359877  125669

 

   Запишете си час